Več Evrope - več Slovenije: Zeleno gospodarstvo v Evropski uniji in Sloveniji - si ga lahko (ne)privoščimo?

Predstavništvo Evropske komisije v Republiki Sloveniji, Ministrstvo RS za zunanje zadeve in Urad Vlade RS za komuniciranje vas vabijo na posvet v izvedbi
Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) z naslovom
„Več Evrope - več Slovenije:
Zeleno gospodarstvo v Evropski uniji in Sloveniji - si ga lahko (ne)privoščimo?“
v petek, 4. aprila 2014, od 15.00 dalje v dvorani 2 Pomurskega sejma
na 1. mednarodnem sejmu trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga GREEN
v Gornji Radgoni.
Evropa se še vedno sooča s posledicami gospodarske in finančne krize, kar pomeni dodaten pritisk pri reševanju okoljskih vprašanj. V aktualnih razpravah namreč pogosto zasledimo, da imajo številni gospodarski problemi izvor v okoljski zakonodaji, okrevanje pa bi bilo hitrejše, če ne bi bilo soočeno s številnimi ovirami, ki izhajajo iz okoljskih omejitev. Takšno razmišljanje kratkoročno sicer lahko vodi k uspehom, dolgoročno pa je popolnoma nevzdržno.

Pred Evropsko unijo in Slovenijo je zato zahtevna naloga, kako prestrukturirati gospodarstvo, da izkoriščanje okolja in virov zavoljo rasti ne bo več samoumevno. Odgovornejše ravnanje z okoljem in predvsem z naravnimi viri bo ključ do trajnostnega razvoja, ki lahko odpre vrata gospodarskega in socialnega napredka.

Kakšno je dejansko stanje na področju trajnostnega razvoja in ozelenjevanja gospodarstva in kakšne so ovire na nacionalni, regionalni in lokalni ravni, bo tema aktualne razprave v okviru projekta „Več Evrope – več Slovenije“.
Program posveta:
14.30 – 15.00 Prihod in registracija ob prigrizku
15.00 – 17.00 Razprava
• dr. Janez Potočnik, evropski komisar za okolje
• mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo in okolje
• mag. Sabina Koleša, generalna direktorica na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo
• Andreja Kert, vodja službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
• Gregor Benčina, predsednik upravnega odbora skupine Jelovica
• Renata Karba, Umanotera

Dogodek bo povezovala mag. Violeta Bulc, PMBA.

UDELEŽBA NA POSVETU
Natisnjeno vabilo velja kot vstopnica za eno osebo na sejem GREEN in sicer samo v petek, 4. aprila, po 14. uri.
Potrebna je tudi predhodna prijava na telefonski številki 040/234 197 ali na e-naslovu matjaz.stefancic@cnvos.si.


Vprašanja, mnenja in predloge glede vsebine posveta nam lahko sporočite na strani www.eu-si.info, Twitterju in Facebooku. Vabimo vas, da sodelujete tudi na posvetovalnem forumu oz. posredujete vaše prispevke za forum na e-naslov matjaz.stefancic@cnvos.si. Dogodek boste v živo lahko spremljali na tej povezavi.
„Več Evrope – več Slovenije“ je skupni projekt Ministrstva RS za zunanje zadeve, Urada Vlade RS za komuniciranje in Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, s katerim želimo omogočiti izmenjavo mnenj in predstavitev predlogov različnih ciljnih javnosti. Vprašanja, mnenja in predlogi, ki jih bomo zbrali, bodo v pomoč Vladi RS pri oblikovanju stališč Slovenije do prihodnosti Evropske unije in vloge Slovenije v njej.
Projekt je ena izmed akcij v okviru upravljavskega partnerstva med Evropsko komisijo, Evropskim parlamentom in Vlado RS pri komuniciranju evropskih vsebin, izvajajo pa ga Center za informiranje, razvoj in sodelovanje
nevladnih organizacij (CNVOS), Inštitut za elektronsko participacijo (INePA), Studio 12 in Skupnost privatnih zavodov (SKUP).